Oppskrifter - luteteknikker
Oppskrifter på Tørrfisk og Lutefisk retter.
Denne siden viser lenker til gode og enkle oppskrifter for folk flest, og til noen mer avanserte for alle de som ønsker å utvikle nye smaker eller innovere i tradisjonsmaten. Tørrfisken sin kvalitet vil være avgjørende for et godt resultat, derfor anbefaler vi bruk av utetørket og vraker sortert tørrfisk av prima kvalitet. Lutefisk kan kjøpes ferdig vakumert fra produsent eller fiskebutikk, eller man kan lute fisken selv. Eldre kokebøker anbefaler lutefisk fremstilt med bruk av bjørkeaske lut, som dessverre ikke er tilgjengelig i butikk. Den må man isåfall lage selv (se mer om det på historie).
Til lutefisk kan det for noen være et alternativ å bruke mer fermentert tørrfisk for de som vil prøve ut de norske tradisjonene , som for eksempel til lutenakke. Noen produsenter selger tørrfisk klar til utvanning og luting fra egen nettbutikk. Andre bedrifter kan kontaktes via email om eventuell salg av tørrfisk til private eller foreninger. Bedriftene kan levere tørrfisk via posten i Norge. De fleste tørrfisk bedriftene har imidlertid avtaler med Horeca (dvs. restauranter og serveringsteder) og dagligvare markedet for levering av ferdige produkter og foretrekker det framfor små salg til enkeltpersoner, men det er lov å spørre seg fram. Forsiden - Tørrfisk fra Lofoten (torrfiskfralofoten.no)
Dersom man er usikker på valg av type tørrfisk og størrelse fra produsent, så kan man kan gjerne spørre om hvilken tørrfisk de vil anbefale og levere til de ulike formål før man bestiller.
Brukervennlige Tørrfisk oppskrifter.
Vi vil anbefale de brukervennlige tørrfisk og lutefisk oppskrifter som finnes på Søk | Godfisk - Godfisk og på Forsiden - Tørrfisk fra Lofoten (torrfiskfralofoten.no)
Avanserte Tørrfisk og Lutefiskoppskrifter utviklet av matkulturstudenter ved Fagskulen Vestland i Ulvik
Lutefisken ble framstilt ved bruk av krystallsoda, noe som gir en fastere fisk med god fiskesmak. Denne type lutefisk er mye bedre til kulinarisk bruk og innovasjon, sammen med utvalgte smakfulle ingredienser som vist til i oppskriftene.
Hvordan lute tørrfisk hjemme, på restaurant eller ved matfaglig skole, er beskrevet i artikkelen om bruk av krystallsoda. Vi vil rette en stor takk til Ståle Olsen ved SUFI AS for hans gode forklaringer på blandeforhold og de håndverksmessige teknikker ved bruk av krystallsoda.
Hvordan lage god lutefisk hjemme eller på matfaglig skole med bruk av krystallsoda
Den tradisjonelle luteprosess i Norge er historisk blitt gjort med bruk av askelut, som forklart i den påfølgende artikkel fra Statens Opplæringskontor for Hustell og i innskripsjonen av tørrfisk tradisjonene i Kulturbanken, i den 3-dje artikkelen.
Men det å lage askelut er en tidkrevende prosess som krever relativt store menger rein lauvtre aske. Det finnes alternativ.
Krystallsoda (vaskesoda) er et moderne innovativt alternativ som vist til av Ståle Olsen ved SUFI AS i denne artikkelen.
Lutefisken blir hvitere ved bruk krystallsoda enn ved bruk av askelut som gir en mer gyllen farge glans til fisken.
Det viktigste er at begge metoder gir en god og fast lutefisk med god fiskesmak.
HISTORIE OM LUTING AV FISK
Dokumentet er gitt ut av Statens Opplæringskontor i Hustell, Des. 1943
Det inneholder oppskrifter for bruk av tørrfisk i en tid da man måtte utnytte alle ressurser.
Ved Statens Opplæringskontor i Hustell har en prøvd forskjellige lutemåter som passer for hjemmene. I konklusjon på s. 7 sies det: Fisk, lutet i kokt bjørkeaske ga best resultat. En kan og bruke andre lutslag.
Med Stor Takk til Annechen Bahr Bugge v/SIFO og Food Lessons v/Oslo-Met, for tilsendt dokument.