Stokkfisk.no

Handverk - tradisjonar - ritual og munnleg historie knytta til tørrfisk som immateriell verdsarv

Framdrift i arbeidet med søknad inn mot Unesco 2024-25

Definering av tørrfiskens levende kulturarv tradisjoner

Tradisjonell utetørket skrei danner grunnlaget for de immaterielle tradisjonene som inngår i Unesco nominasjonen.

Det sentrale felles kulturelle elementet er bearbeiding/utvanning av tørrfisk, tilberedning og de kulinariske stedstilknyttede folkelige tradisjoner som er blitt utviklet over tid, som et resultat av den internasjonale handelen med tørrfisk siden middelalderen.

Kunnskapen og teknikkene knyttet til matforedling og tilberedning av tørrfisk er gått i arv gjennom generasjoner og utgjør en viktig del av kulturarven. Muntlige tradisjoner, sosial praksis, tradisjonelt håndverk, kunst og festivaler formidler disse elementene over historisk tid og er fortsatt levende i søkerregionene, så vel som i andre land i Europa, Afrika og på steder med emigrantmiljø.

Ved å fremheve tørrfisktradisjoner som en beskyttet Immateriell kulturarv, vil UNESCO kunne bidra til bevaring, promotering og sikring av denne kulturarven for fremtidige generasjoner.

Elementene (dvs. håndverk og tradisjoner) fremmet et kulturelt mangfold basert på sammenvevde regionale matidentiteter langs handelsveiene. Bearbeiding og tilberedning avtørrfisk bidro gjennom tidene til en følelse av fellesskap, ga god ernæring og beskyttet helsen til den enkelte gjennom konsum av fiskeprotein og balanserte fettsammensetninger.

Vår moderne livsstil og mulige negative virkninger av globalisering kan sette mat- og distribusjonssystemet rundt tørrfisken i fare. 

Behov for beskyttelse av tradisjonene.  Tradisjonell utetørking av fisk kan forsvinne. Kunnskap og mathåndverk kan forsvinne. Kunnskapsoverføring mellom generasjoner, inkludert håndboren kunnskap, er nøkkelen til å opprettholde kulinariske og kulturelle praksiser og sosiale verdier. Matlaging er i sin natur en fellesskapsaktivitet, som styrker sosialt samhold, generasjonslæring og kapasitetsbygging, på grunn av den tørkede fiskens spesielle karakter og konsistens.

Tørrfisk basert på bærekraftige ressurser. Tørrfisk har gjennom ca. 6000 årså lenge som samene kom til områdene i nord i Norge, - blitt laget av den Nord-Øst Atlantiske skreibestanden som årlig kommer inn fra Barentshavet for å gyte, og av kysttorsk som lever hele sitt liv på kysten og i fjorden hvor den også gyter. 

Tørrfisk produseres lokalt i Nord-Norge og i Finnmarksfjordene av torsk som er fisket av lokale kyst- og fjordfiskere i Nord-Norge og som tørkes. Dette er et miljøvennlig og bærekraftig fiske basert på den Nord-Øst Atlantiske skreibestanden og som i relativt små mengder blir til tørrfisk (4-5% av fangst). Et bærekraftig bruk av akvatiske ressurser er et viktig steg mot klima-husholdning. 

Det bidrar positivt til Agenda 2030 (SDGs) og inngår i konseptet One Health.

Den felles internasjonale visjonen er at en ICH godkjenning vil styrke de sosiale og kulturelle funksjoner knyttet til tradisjoner og ferdigheter rundt tilberedning av tørrfisk og bidra til 

(i) revitalisering av urfolks næring og kultur,

(ii) positiv samfunnsutvikling, 

(iii) Inter kulturell dialog,

 (iv) en følelse av tilhørighet til lokalsamfunn, og 

(v) kontinuitet av tradisjonen.

Søknaden vil vektlegge at tilhørighet via en felles kulturarv er et viktig vern mot diskriminering og eksklusjon. Mennesker er i dag utsatt for fragmentering av tenkning og holdninger, til tross for økt kulturelt mangfold. Mat forener oss alle som mennesker. 

Gjennom det internasjonale partnerskapet vil vi kunne skape en god modell for robuste strategier for å ivareta kulturarv og kulturelt mangfold.

Målsetning og organisering av Unesco søknadsarbeidet

Målsetningen er å utarbeide utkast til en multinasjonal Unesco søknad for å få tørrfisk tradisjonene nominert til Unescos Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, (Unesco ICH). Planen er å få utkast ferdig til høsten 2024 og oversendt til statspartene for videre behandling inn mot Unesco i Paris for godkjenning.

Det er etablert en internasjonal samarbeidsgruppe som vil utforme en Unesco immateriell kulturarv søknad, basert på deltakere og konklusjoner fra det felles internasjonale tørrfisk kulturarv møte i Cittanova, Italia i juli 2023. 

Nasjonalt. Det er viktig å informere om nominasjonsarbeidet og involvere NGO’er, FoU institusjoner, relevante organisasjoner, skoler og myndigheter. Deltakere fra den internasjonale samarbeidsgruppen står for nasjonal koordinering i hvert land i samråd med kulturmyndighetene. Målsetningen er å dokumentere folkelig engasjement for kulturtradisjonene, skape omforent forståelse for å bevare tradisjonene, samle støtte nasjonalt og bidra med konkrete forslag til den felles Unescosøknaden. 

Slow Food Bergen som koordinator ansvarlig for det multinasjonale søknadsarbeidet har i Norge engasjert faglige støtte spillere/medarbeidere i nominasjonsarbeidet. 

Prof. Emeritus Carl W. Matthias Kaiser som internasjonal koordinator

Prof. Antonio da Silva som Unesco spesialist og rådgiver for nettverket

Slow Food Bergen har flere styremedlemmer engasjert i søknadsarbeidet på frivillig grunnlag,

Terje Inderhaug, sekretariat for søknadsarbeidet

Thor-Øivind Jensen, styreleder og formidler

Hildegunn Foldnes, Lutefisk ekspert, produsent og formidler

Frode Strønen, regnskap og sosiale media

I tillegg har hvert land organisert og engasjert sine egne frivillige medarbeidere til den Internasjonale arbeidsgruppen fra ulike NGO’er og institusjoner og FoU miljøer. 

Inge Arne Eriksen, daglig leder sjøsame organisasjonen Bivdu

Einar Eythorsson, konsulent for Bivdu

Line Kalak, juridisk rådgiver Bivdu

Inger Måren, Unesco Professor, UiB

Maurizio Scarpi, Doge for Mantecato foreningen i Venezia

Otello Fabris, Historiker, Bassano del Grappa, Italia

Andrea Vergari, Leder International Stockfish Society, Italia

Patricia Nardi, Unesco spesialist Italia

Guistino Catalano, Blogger, gastronom og matjournalist, Napoli, Italia

Nino Canata, forfatter og matspesialist, Calabria, Italia

Emmanuel Odekanyin, Kulturministeriet, Nigeria

Babatunde Oreyemi, Slow Food Nigeria

Klaus Adelt, Tørrfiskspesialist, Oberfranken, Tyskland

Dora Svavarsdottir, Leder Slow Food Reykjavik 

Gudmundur Gudmundson, Mathistoriker, Island

Slow Food International følger med oss i Unesco søknadsprosessen og har bl.a. åpnet sine dører og kontaktnett for involvering av Slow Food i de aktuelle landene. Slow Fish sin nasjonale koordinator i Nigeria, Babatunde Oreyemi, er nå blitt prosjektleder for Unesco søknadsarbeidet i landet.

Govas AS sin film om de sjøsamiske fiske og tørrfisk tradisjoner vil bli presentert på Slow Food sitt store terra madre arrangement i Torino Home - Terra Madre Salone del Gusto 2024 

Framdrift av søknadsarbeidet i Norge og status våren 2024

Unesco kommisjonen i Norge fikk tilsendt et notat om målsetninger og innhold i søknadsarbeidet i okt. 2023. Det ble positivt mottatt med tilbakemelding om å initiere mobilisering omkring søknadsarbeidet nasjonalt og særlig med aktører i Nord-Norge.

Den norske Unesco kommisjonen ga  et tilskudd til Slow Food Bergen fra sin støtteordning til immaterielle kulturarv prosjekter i 2024. Tilskuddet er en støtte til søknads arbeidet for nominasjon av tørrfisk tradisjonene som Unesco immateriell kulturarv. Det er tenkt delvis brukt til oversettelse av nødvendig dokumentasjon, bl.a. i Kunnskapsbanken til samisk.  Noe av støtten vil gå til et felles film prosjekt for søknaden, og til generelle dokumentasjons og formidlingsbehov.

 Disse får støtte av UNESCO-kommisjonen i 2024 – UNESCO     

Bergen Kommune har vært meget positive til søknadsarbeidet og gitt tilskudd fra både næring og kultur til både det første møte i Cittanova og til den videre oppfølging av det internasjonale søknadsarbeidet i 2023. Arbeidet med Unesco søknaden inngår i kommunens gastronomiby rapportering til Unesco. Bergen-UNESCO-Creative-City-of-Gastronomy-Rapport-2019-2023 

Kulturdirektoratet og innskriving av de norske tørrfisk tradisjonene i Kulturbanken. 

Etter informasjon fra og møte med Kulturdirektoratet høsten 2023 fikk vi beskjed om at «dersom en nominasjon skal fremmes for UNESCOs representative liste over menneskehetens immaterielle kulturarv, må tradisjonen være registrert på statspartens fortegnelse både på norsk og engelsk». 

Slow food Bergen skrev derfor tørrfisk tradisjonene inn i Kulturdirektoratet sin Kulturbank, både på norsk og engelsk. Innskripsjonen både kan og vil bli revidert etter behov, og sjøsame tradisjonene vil få en særlig oppmerksomhet i kulturbank innskripsjonen til høsten 2024. Innskripsjonen vil også bli oversatt til samisk og kvensk språk. Immateriell kulturarv Tørrfiskens kulturelle og kulinariske tradisjoner 

Troms og Finnmark fylkeskommune ga et regionalt utviklingstilskudd til Slow food Bergen, under forutsetning at vi samarbeidet med den sjøsamiske organisasjonen Bivdu for å fremme og inkludere deres tørrfisk tradisjoner i Unesco søknaden og i Kulturbanken. 

Dette prosjektet er delt i 3 delprosjekter, der første del går ut på å : 

Sjøsamenes fiskeri og tørrfisk produksjon gjennom tidene.pdf

 Einar Eythorssons utredning,




Filmen er ferdig med samisk tale og norske undertekster.  


Kommentarer - norsk tekst- til filmen om de samiske fiskerne.docx

Innsamling av støtte til nominasjonen

Slow Food Bergen har fulgt opp det viktige arbeidet med å samle inn støtte for nominasjonen av tørrfisk tradisjonene, og gjennom denne prosessen involvere Unesco krediterte NGO’er og andre frivillige organisasjoner, opplæringsinstitusjoner, matfaglige organisasjoner, museer, næringsaktører og relevante myndigheter. 

Utsendelser av informasjon, kontaktarbeid  og samtykker

Som Kulturdirektoratet tidlig påpekte oss så er innsamling av støtte til nominasjonen et krevende arbeid. Vi har basert oss på diverse informasjonstiltak med bruk av email og oppklarende samtaler etc., noe som har fungert bra. 

Vi har sendt ut en kort forklaring om grunnlaget og målsetningene for nominasjonen til alle vi har kontaktet, og brukt en liten mal for støtte erklæringer for å sikre at vi får inn alle relevante og nødvendige opplysninger fra de som uttaler seg – på et fritt og uavhengig grunnlag.

Dette arbeidet har vært en svært gledelig arbeidsprosess, der vi per august 2024 har fått inn over 50 støtteskriv for nominasjonen.  Alle de innkomne dokumentene kan leses i sin helhet under "støtte" og relevant tema knapp på denne websiden.                                                

Mange av støtte erklæringene kommer  fra Midt- og Sør-Norge, noe som bekrefter den brede geografiske forankring av tørrfisk tradisjonene i landet vårt. Vi håper å få engasjert enda flere miljøer og aktører i Nordland, Troms og Finnmark mer aktivt.   

Slow Food for Lofoten og Vesterålen vil etter sin re-etablering som medlemsorganisasjon, kunne bli en viktig samarbeidspart i nominasjonsprosessen i landsdelen.

Vi vil også publisere alle relevante nyheter om tørrfisk og Unesco søknadsarbeid på Slow Food Bergen sin  Facebook 

Dessuten vil all relevant og oppdatert informasjon om framdrift av søknadsarbeide og støtte til Unesco nominasjonen vises på  www.stokkfisk.no - informasjonsiden som er blitt utviklet sammen med Memoar.

Vi håper flere aktører vil kunne gi sin støtte til nominasjonen av tørrfisk tradisjonene til høsten 2024,

Memoar samarbeid

Slow Food Bergen har innledet et praktisk omforent samarbeid med Memoar, som er en ideell organisasjon som har tatt på seg et ansvar for bevaring av muntlig historie. Memoar har som formål å "fremje ein kultur for å ta vare på og dele munnlege forteljingar om levd liv".         memoar.no - Vedtekter 

Samarbeidet med Memoar er svært viktig for å kunne ta vare på den muntlige historie om kulturell og kulinarisk bruk av tørrfisk, bl.a. fra tradisjonsbærere og fra alle de som har en viktig historie å fortelle oss om opplevelser og bruk av tørrfisk.

Vi har startet med intervju prosesser som vil bli presentert som video baserte fortellinger:

Historien til en gesellutdannet vraker fra Bergen er nå blitt publisert under historie, og munnleg historie knappen på denne websiden

De nigerianske tørrfisk tradisjoner. Nigeria er et viktig og interessant historisk marked for vår tørrfisk fra Norge som vi vet lite om. Sammen med Memoar har vi fått intervjuet 2 nigerianske studenter, den ene fra den etniske gruppen youruba og  den andre fra Igbo stammen. Studentene forteller om sin familiære tørrfisk historie, savnet etter sine tradisjonelle matretter og de sosiale kulinariske sammenkomster rundt måltidet.  

Utvikling av et charter (manifest) for nominasjonen - videre oppfølging

Dette vil bli en hovedoppgave for Slow food Bergen og for alle de involverte i nominasjonen. 

Et charter skal bidra til enighet og forståelse omkring den immaterielle kulturarv status og for bevaringstiltak i framtiden. Derfor bør flest mulig bli informerte og få kommentere forslaget og gi innspill til utvikling av charteret for tørrfisk tradisjonene. 

Modellen for oss er klinkbåt charteret til Forbundet kysten.  Det-nordiske-klinkbåt-charteret.pdf (kysten.no) 

Det vil bli utviklet et tilsvarende utkast til Charter for Tørrfisk tradisjonene, som vil bli sendt ut til kommentar og innspill fra alle som har gitt sitt samtykke til nominasjonen.


Nasjonalt senter for immateriell kulturarv. 

Mange av de aktørene som er involvert i arbeid med immateriell kulturarv i Norge savner en nasjonal støtte organisering. Memoar har tatt et viktig initiativ for opprettelse av et nasjonalt senter for immateriell kulturarv. 

Bergen Bystyre, Amatørrådet, Slow food Bergen  m.fl. har sluttet seg til dette viktige arbeidet som vil kunne få stor betydning for organisering av framtidige  bevaringstiltak av den immaterielle kulturarven, bl.a. for kulturarven knyttet til tørrfisk tradisjonene. www.simka.no

Et nasjonalt senter vil være en viktig fellesressurs for alle som arbeider med den immaterielle kulturarv i Norge. Det er svært positivt at Unesco kommisjonen, Kulturdirektoratet og viktige NGO'er har tatt initiativ til diskusjon og samarbeid omkring dette temaet.  

Framdrift i det internasjonale Unesco søknadsarbeidet

De italienske partnerne har levert sin inskripsjon av de nasjonale tørrfisk tradisjonene til det italienske Landbruksdepartementet og samlet inn støtte til nominasjonen fra hele landet.

I Nigeria så er det levert et utkast til innskripsjon av tradisjonene til Unesco administrasjonen i landet. Den internasjonale koordinator og SF Bergen har hatt et digitalt møte med Unesco i Nigeria, som er positive til innskripsjons prosessen og til det videre Unesco søknadsarbeidet.

I Tyskland så viser det seg at tørrfisk tradisjonene allerede er inkludert som en Art 18 innskripsjon. Hvilken effekt og konsekvens det vil ha for Unesco søknaden diskuteres mellom samarbeidspart fra Frankenwald og Unesco i Tyskland på forbundsstats nivå.

Etter møte i den internasjonale arbeidsgruppen i Torino 28. sept. ble Island invitert med i Unesco nominasjonsarbeidet. Slow Food Reykjavik er blitt den ansvarlige NGO for nominasjonsprosessen for tørrfisk tradisjonene i landet. De har allerede hatt møte med Nasjonalmuseet som er ansvarlig for UNESCO ICH Inventory, og startet opp med innskrivingen av tørrfisk tradisjonene. De samler nå inn støtte for nominasjonen fra lokalsamfunnene og relevante aktører. 

Det er et mål å få ferdig utkast til nominasjonsfil innen 26. nov. som kan overleveres kulturmyndighetene i de respektive land som er med på søknadsarbeidet.

Det første utkast til nominasjons fil til Unesco foreligger her:


Final draft 008 ICH-02-2025-EN watermark.pdf

Stockfish heritage møter omkring Unesco søknadsarbeidet

Den internasjonale arbeidsgruppen holder månedlige digitale møter.

Imidlertid så er det behov for fysiske møter i arbeidsgruppen. Det første  internasjonale - Stockfish Heritage møte i 2024, ble gjennomført i byen Bassano del  Grappa i Nord-Italia i dagene 17-19.mai 2024, som del av en folkelig tørrfisk festival.  

Programmet for festival delen er publisert nedenfor. 

Status for arbeidet i det enkelte land og det videre arbeid med den multinasjonale Unesco ICH søknaden var hovedtema. Den nye partner i søknads arbeidet, den sjøsamiske fiskeriorganisasjonen Bivdu fra Finnmark, var godt representert i Bassano.  

De italienske partnerne vil utarbeide en felles webside for Unesco prosjektet, som snart vil være operativ til informasjonsformål overfor alle interesserte omkring de felles og levende tørrfisk tradisjoner mellom landene på International Stockfish Society 

Den internasjonale utredningsgruppen konkluderte med at utvikling av et charter blir et av hovedtema til  høsten, sammen med utkast til nominasjonsfil.

Det siste fysiske (og digitale) møte i den internasjonale arbeidsgruppen ble avholdt under slow food sitt store "terra madre" arrangement i Torino lørdag 28 sept. 

Her er deler av den internasjonale arbeidsgruppen samlet utenfor møtelokale i Torino

Det ble et vellykket Unesco drøftingsmøte og Tørrfisk festival i Bassano del grappa. Se mer om det på denne lenken https://www.querinistory.com/events/stockbridge-2024-bassano-del-grappa-italy 

Det sjøsamiske miljø var godt representert ved fiskeriorganisasjonen Bivdu, Govas Film AS, Lyderfisk AS og Oldermann i NKL Finnmark.

Her leder de prosesjonen over den historiske broen i Bassano del grappa

Ørnefjæren fra de arktiske strøk overrekkes til Alpini - dvs. de frivillige voktere av broa og sosiale velgjørere i Bassano del Grappa

Ørnefjærene plasseres i hattene for å gi styrke til de som bærer den.

Govas Film AS ved Harry Johansen fikk presentert sin premierefilm om sjøsamiske fiskerier i Tanafjorden.

Han fikk også filmet hvordan italienerne bruker tørrfisken til et måltid hjemme, som en del av det sjøsamiske filmprosjektet til Unesco søknaden

Filmen ble tatt meget godt imot av det italienske publikummet

Oldermann i NKL Finnmark, Stig Anton Eliassen gjorde kjempesuksess med grillet tørrfisk marinert med sibirsk gressløk olje fra Alta,  mens Hildegunn Foldnes (på Torget) serverte lutefisk tapas i potet lefse. Norske tradisjonelle og moderne tørrfisk retter faller godt i smak hos Italienere.

Line Kalak og Inge-Arne Eriksen fra Bivdu fikk på overbevisende vis fortalt hvordan man kan opprettholde og utvikle våre samfunn der både fiskerne og fiskeindustrien på land kan få leve av sin næring, slik at en gjennom dette kan bevare og videreføre samiske kultur, næring, språk og samfunn, som man alltid har gjort fra de eldste tider av.

Bivdus møteinnlegg i Bassano del Grabba - Sjøsamer^J kultu og tørrfisk - søknad til Unesco - immaterielle arv (1).docx

Arbeidsgruppe møte mellom partnerne i Unesco søknaden, der flere land var koplet inn digitalt.  Møtet bekreftet at søknads arbeidet har kommet et langt steg videre mot ferdig-stillelse til høsten, ettersom innskripsjonene av tørrfisk tradisjonene var innlevert til nasjonale "inventories" for 3 land.  Innsamling av støtte fra lokalsamfunn, kultur- og næringsaktører pågår,  og viktig dokumentasjon, bilder og felles film blir bearbeidet til bruk for den felles Unesco ICH søknaden.

Det ble enighet om å utvikle et Charter for nominasjon og oppfølging av tørrfisk tradisjonene som vil bli sendt ut på høring.

Fra det åpne publikumsmøte sammen med ordfører i Bassano del Grappa.  Her ble det orientert om de internasjonale deltakerne og organisasjonene som var med på arrangementene. Status og  framdrift i søknads-arbeidet for nominasjon av  tørrfisktradisjonene som Unesco immateriell kulturarv for menneskeheten ble presentert. Budskapet ble tatt godt imot av tilhørerne og media.