Stokkfisk.no
Handverk - tradisjonar - ritual og munnleg historie knytta til tørrfisk som immateriell verdsarv
Handverk - tradisjonar - ritual og munnleg historie knytta til tørrfisk som immateriell verdsarv
Denne websiden er ment som en informasjonsside for alle som er interessert i å følge søknads arbeidet for nominasjonen av Tørrfisk tradisjonene som Unesco immateriell kulturarv.
Start siden inneholder nyheter fra det internasjonale søknadsarbeidet.
Framdriftsiden viser formål med nominasjonen og progresjon i det multinasjonale søknadsarbeidet.
Bakgrunn forklarer den historiske bakgrunn for Slow Food Bergen sitt initiativ til nominasjonen.
Støtte viser alle i Norge som har gitt sitt samtykke til nominasjonen.
Historier viser innskripsjonen av tørrfisk tradisjonene i Kulturbanken, innspill fra Øksnes Kystlag om Tørrfisk på Verdensarvlista, samt kvensk og sjøsamisk tørrfisk historie. Her er også lenke til muntlige tørrfisk historier fra nigerianske studenter og en gesell utdannet vraker.
Kunst og kultursiden vil formidle eksempler på kunstneriske utrykk relatert til tørrfisk.
Oppskrifter viser til artikler om luting av tørrfisk, samt lenker til Godfisk og eksempler på tørrfisk matretter, ment som appetitt vekker for de som ønsker både å prøve ut eller innovere i tradisjoner.
Nominasjonsforslaget fra det multinasjonale partnerskapet utsettes til neste UNESCO ICH innlevering i mars 2026.
Nominasjonsfilen til UNESCO var nesten ferdig innen fristen, men de 2 store landene Nigeria og Italia krevde mer tid til innskripsjon av tradisjonene i sine nasjonale UNESCO Inventorier og til mobilisering av flere lokalsamfunnsaktører. Nominasjonsfilen vil bli ytterligere utbedret i den internasjonale arbeidsgruppen i løpet av 2025. Arbeidet vil bli koordinert av lokalsamfunns aktører, dvs. av det nye Slow Food Mearra Sapmi i Finnmark sammen med Slow Food Bergen.
Tørrfisk er blitt godkjent tradisjon i italiensk kultur og gastronomi
Italia fikk godkjent innskrevet tørrfisk tradisjonene sine i Inventario nazionale del patrimonio agroalimentare italiano (INPAI), på fredag 28.mars 2025 .
Inventario Nazionale
I vedtaket sies det nå at tørrfisken er en del av “la tradizione dello stoccafisso nella cultura e nella gastronomia italiana”.
Tørrfisk tradisjonene er en del av Italias "kultur og gastronomi".
Det er også samlet inn svært mange støtte erklæringer omkring tørrfisk tradisjonene i Italia. De vil snart bli publisert som informasjon på denne websiden.
Stor støtte for ICH nominasjon av tørrfisk tradisjonene på Island.
Slow Food Reykjavik har på kort tid samlet inn 32 samtykker til UNESCO nominasjon av tørrfisk tradisjonene. Den store støtten bekrefter at landets tørrfisk tradisjoner fortsatt er levende og at lokalsamfunns aktørene vil være med på å bevare og utvikle de kulturelle elementer og de tilknyttede sosiale relasjoner.
Den islandske innskripsjonen av tørrfisk tradisjonene er blitt publisert.
Det var en gledelig nyhet høsten 2024, at Island ved Slow Food Reykjavik meldte seg på nominasjonen av tørrfisk tradisjonene som immateriell kulturarv til UNESCO.
En forutsetning for å bli med på eller utvikle en nominasjon, er at de kulturelle tradisjonene er blitt innskrevet i de nasjonale inventories/oversikter, som er et krav fra UNESCO.
Slow Food Reykjavik tok den store utfordringen med å utforme en nasjonal innskripsjon både raskt og effektivt, tiden tatt i betraktning. De samlet inn dokumentasjon fra historiske kilder og arkiver, og fikk utredet sin tørrfisk historie. Parallelt ble de levende kulturelle og kulinariske tørrfisk tradisjoner gjennomgått og dokumentert i tekst, bilder og film.
Tørrfisken har vært en forutsetning for det islandske samfunn sin næringsmessige og kulturelle utvikling gjennom århundrene. De kulinariske tradisjoner er i høyeste grad levende og de blir praktisert både til hverdags og fest av folk flest.
Innskripsjon av tørrfisk tradisjonene er endelig blitt oversatt til samisk.
Innskripsjonen av tradisjonene i Kulturbanken til Kulturdirektoratet har fått et stort faglig løft språklig, kulturelt og kulturhistorisk.
En stor Takk til Bivdu for initiativet, og til og John Eira for oversettelsen.
Sjøsamene sin fiskeri- og tørrfisk historie er basert på en utredning av Einar Eythorsson. Innskripsjonen viser også en film laget av Govas Film omkring fjordfiske og den tradisjonelle utetørking i Smalfjord ved Tanafjorden.
Eahpeávnnaslaš kulturárbi Goikeguoli kultuvrralaš ja kulináralaš árbevierut
NB Det første utkast til Unesco nominasjonsfil for tørrfisktradisjonene fra den internasjonale arbeidsgruppen foreligger her:
Tørrfisk er den idelle beredskapsmaten for Norge, men den er uten oppmerksomhet fra politikere og myndigheter.
Bivdu har i brevet til Matministeren løftet fram tørrfisken i debatten om beredskapsmat i Norge.
Fordelene er at tørrfisk har ingen andre krav til langtidslagring enn at det er i et tørt lokale, som i de tradisjonelle tørrfisk loft som fremdeles finnes i deler av kyst-Norge. Dette er kulturhistorisk viktige bygg som ellers er i forfall, og som er godt egnet til desentralisert og rimelig lagring selv om strøm og annen infrastruktur svikter. Helseeffekten av tørrfisk er veldig positiv. Ingen andre animalske produkt er i nærheten av proteininnholdet- over 70%, -i tillegg til alle andre sunne næringsstoff i hvitfisk.
Bivdu har gjort Landbruks- og Matministeren oppmerksom på dette, samt hvor viktig det er for matberedskapen i Norge og sikringen av sjøsamisk tradisjon at fiskeripolitikken og småskala tørrfisk produksjon tilpasses Norges behov. Matsikkerhet er et tema som inngår i UNESCO nominasjons bestrebelsene for tørrfisk tradisjonene.
Artikler om temaet:
Sagat
Mener mer tørrfisk vil øke matsikkerheten
Fiskeribladet
Tørrfisk kan sikre økt matsikkerhet og -beredskap | Fiskeribladet
Det er en gledelig nyhet at Island ved Slow Food Reykjavik har meldt seg på nominasjonen av tørrfisk tradisjonene som en immateriell kulturarv til UNESCO. Island har en meget interessant tørrfisk historie og er sammen med Norge en stor eksportør. Det er viktig at landene som representerer produksjonsområdet for tørrfisken går i partnerskap og utvikler samarbeid med de mottakerland som fremdeles har levende kulturelle tradisjoner knyttet til tørrfisken. Det styrker både det aktive søknads arbeidet og selve grunnlaget for UNESCO nominasjonen.
The Sami Fishermen and the Old Stockfish Traditions - Terra Madre Salone del Gusto 2024 ble vist i Torino på søndag 29 Sept. kl.19.00 til media og et matfaglig interessert publikum.
Foto av Bivdu sin kulturhistoriske rådgiver, Einar Eythorsson, som introduserer filmen for et interessert publikum i Italia.
Det ble servert smaksprøver på mantecato som tilbehør til filmen av Styreleder og Mesterkokk Bjarte Finne fra Slow Food Bergen
Bivdu er en ideell og politisk uavhengig landsdekkende næringsorganisasjon med målsetting å ivareta interessene til alle som bor i sjøsamiske områder, når det gjelder sin rett til høsting og bruk av marine ressurser i sine nærområder.
I et innspill datert 24. august 20024 gir organisasjonen sin fulle støtte til søknaden om godkjenning av tørrfisktradisjonene som immateriell kulturarv.
Les mer på Bivdus hjemmeside - Bivdu.no og Bivdus Facebookside
11. juli hadde NRK Oddasat toppoppslag om arbeidet for å få tørrfisk med vekt på de sjøsamiske tradisjonene anerkjent som immateriell verdensarv.
- og her er en liten link som NRK har laget etter tørrfisk sendingen som ble vist på Oddasat
Det sjøsamiske miljø var godt representert i Italia ved fiskeriorganisasjonen Bivdu, Govas Film AS, Lyderfisk AS og Oldermann i NKL Finnmark.
Her leder Finnmarks delegasjonen prosesjonen over den historiske broen i Bassano del Grappa
Ørnefjæren fra de arktiske strøk overrekkes til Alpini - dvs. de frivillige voktere av broa og sosiale velgjørere i Bassano del Grappa.
Ørnefjærene plasseres i hattene for å gi styrke til de som bærer den.
Govas Film AS ved Harry Johansen fikk presentert sin premierefilm om sjøsamiske fiskerier i Tanafjorden.
Han fikk også filmet hvordan italienerne bruker tørrfisken til et måltid hjemme, som en del av det sjøsamiske filmprosjektet til Unesco søknaden
Filmen ble meget godt tatt imot av det italienske publikummet
Oldermann i NKL Finnmark, Stig Anton Eliassen gjorde kjempesuksess med grillet tørrfisk marinert med sibirsk gressløk olje fra Alta, mens Hildegunn Foldnes (på Torget) serverte lutefisk tapas i potet lefse. Norske tradisjonelle og moderne tørrfisk retter faller godt i smak hos Italienere.
Line Kalak og Inge-Arne Eriksen fra Bivdu fikk på overbevisende vis fortalt hvordan man kan opprettholde og utvikle våre samfunn der både fiskerne og fiskeindustrien på land kan få leve av sin næring, slik at en gjennom dette kan bevare og videreføre samiske kultur, næring, språk og samfunn, som man alltid har gjort fra de eldste tider av.
Arbeidsgruppe møte mellom partnerne i Unesco søknaden, der flere land var koplet inn digitalt. Møtet bekreftet at søknads arbeidet har kommet et langt steg videre mot ferdig-stillelse til høsten, ettersom innskripsjonene av tørrfisk tradisjonene var innlevert til nasjonale "inventories" for 3 land. Innsamling av støtte fra lokalsamfunn, kultur- og næringsaktører pågår, og viktig dokumentasjon, bilder og felles film blir bearbeidet til bruk for den multinasjonale Unesco ICH søknaden.
Det ble enighet om å utvikle et Charter/manifest for oppfølging av nominasjonen og bevaring av tørrfisk tradisjonene. Charteret vil bli sendt ut på høring i høst.
Fra det åpne publikumsmøte sammen med ordfører i Bassano del Grappa. Her ble det orientert om de internasjonale deltakerne og organisasjonene som var med på arrangementene. Status og framdrift i søknadsarbeidet for nominasjon av tørrfisk tradisjonene som Unesco immateriell kulturarv for menneskeheten ble presentert. Budskapet ble tatt godt imot av tilhørerne og media.